14 Mac 2017

Siapakah Pemimpin Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat


Siapakah Pemimpin Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat. Menjadi pemimpin sesebuah Negara sangat berat tanggungjawabnya, banyak kena jaga seperti ekonomi, politik, keselamatan, rakyat, pembangunan dan sebagainya..

Bukan mudah menjadi Khalifah ini..

Tapi..

Ada pemimpin dari zaman ke zaman yang telah menyalahguna kekuasaan untuk kepentingan diri sendiri. Memimpin dengan kejam, zalim dan tanpa ada sifat-sifat kemanusian. Rakyat bangkit dan mengulingkan pemimpin yang sedemikian..


Siapakah Pemimpin Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat

Siapakah Pemimpim Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat


Pol Pot

Empat tahun memerintah Kemboja dari tahun 1975 hingga 1979. Rakyatnya dibunuh dianggarkan berjumlah 1.7 juta. Selepas Vietnam menakluki Kemboja pada tahun 1978, beliau cuba memperluaskan kekuasaan dari dalam hutan. Pol Pot ditangkap melalui maklumat dari anak buah sendiri dan meninggal dalam tahanan pada 15 April 1996..


Siapakah Pemimpim Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat


Ferdinand Marcos

Pemimpin Filipina tahun 1964, 2 tahun memerintah. Pada zaman beliau banyak jenayah dan rasuah berlaku. Berjuta-juta wang negara masuk ke akaun peribadinya. Pada tahun 1986 beliau sekali lagi menjadi pemimpin tapi tidak bertahan lama kerana pada tahun itu jugak beliau digulingkan oleh Revolusi EDSA. Beliau melarikan diri dan meninggal dunia pada 1989 di Hawaii..

Siapakah Pemimpim Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat

Alfredo Stroessner

Lamanya memerintah Paraguay hampir empat dekad, menjadi pemimpi pada tagun 1954. Terkenal dengan cara memerintah yang kekejaman, penculikan dan peyeksaan. Digulingkan oleh rejim sendiri kerana khuatir menjadikan anaknya yang menagih dadah sebagai pemimpin. Meninggal dunia pada 2016 di Brazil..


Siapakah Pemimpim Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat

Antonio Salazar

Menjadi pemimpin Portugal pada tahun 1932-1968, antara pemimpin kejam di Benua Eropah. Memerintah dalam bentuk visi anakronistik, ada kekuatan "kaisar" di Selatan Afrika. Berjaya membangunkan negara maju tapi tahun 196o berlaku pemberontakan besar-besaran di Mozambik dan Angol. Dilucutkan jawatan tahun 1974..

Siapakah Pemimpim Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat

Slobodan Milosevic

Pemerintah yang zalim pada peperangan Serbia-Bosnia. Perang tersebut pada tahun 1992 sehingga 1995 telah membunuh ribuan penduduk Muslim atas arahannya dan tentera Serbia. Akhirnya ditangkap dan meninggal dunia di penjara tahun 2016..


ini antara info serba ringkas pemimpin dunia yang kejam, akhirnya digulingkan oleh rakyat. Peringatan jugak pada pemimpin-pemimpin terkini, jangan syok sangat dengan kekuasaan dunia..

Semoga bermanfaat..

Terima kasih membaca blogpost Siapakah Pemimpin Dunia Yang Digulingkan Oleh Rakyat..
 

0 comments

Catat Ulasan